All Posts

Gittikçe artan kabus gibi hastalık: Panik Atak

Son zamanlarda sıkça etrafınızda duyuyorsunuzdur ; “beni ele geçirdi , her an nöbet gelecek diye korkuyorum, sokağa çıkamaz oldum, toplu taşımaya binemez oldum , hayatıma kabus gibi çöktü …ve dahası” Panik atak, genellikle beklenmedik zamanda başlayan yoğun sıkıntı nöbetidir. Birdenbire başlar ; 10 dk içinde en doruk noktasına ulaşır ve çoğunlukla 10-30 dk devam eder ve kendiliğinden geçer. Genelde kadınları…

Çağın Vebası: Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları

Herkes kendini zaman zaman endişeli, kaygılı,gergin ve sinirli hisseder mesela işinizde bir problem yaşarsınız kaygılı hissedersiniz veya bir sınav öncesi kaygılı hissedersiniz ama anksiyete bozuklukları bu normal kaygı ve endişeden farklı olarak sürekli, yoğun ,aşırı kaygı ve korku hissetmektir. Nasıl ve nereden geleceği ve nedeni belli olmayan kötü bir şey olacakmış hissi, kişinin kendi ürettiği tehdite karşı kişinin tetikte olması…

Hastalık hastası olmak

Hastalık hastası veya sağlık anksiyetesi; kişiye tıbben herhangi bir hastalık olmadığına güvence verilmiş olmasına rağmen, ciddi bir hastalığı olduğu ya da olacağı saplantısıdır. Hastalık hastası olup olmadığınızın kararını ancak Uzman Klinik Psikolog veya Psikiyatri Uzmanı karar verebilir ama aşağıdaki sorulara evet cevabı veriyorsanız, muhtemelen hastalık hastasısınız. > En azından 6 aydır ciddi bir hastalığınızın olduğu ya da olacağı hakkında saplantınız…

Obsesif-Kompulsif Bozukluk

Obsesif-Kompulsif Bozukluk Obsesif-kompulsif bozukluk, saplantı ve zorlantıların görüldüğü, genellikle uzun süreli, bazen alevlenmelerle giden, kişinin günlük işlevlerini ciddi şekilde etkileyen bozukluktur. Saplantı yani obsesyon, irade dışı gelen,kişiyi tedirgin eden,zihninden uzaklaştıramadığı, inatçı biçimde tekrarlayan düşüncelerdir. Zorlantı yani kompulsiyon, çoğu zaman saplantılı düşünceleri kovmak için yapılan ve istemdışı tekrarlanan davranışlardır. Saplantılara şu örnekler verilir: temiz olduğunu bildiği bir şeye elinin kirlendiğini düşünerek…

Beden Dismorfik Bozukluğu

Kişinin, vücudunun başkaları tarafından farkedilmeyen yada anormal olarak görülmeyen yanlarına ilişkin saplantısıdır. BDB olan kişiler genelde kendilerini çok çirkin bulurlar ve birşeylerin yolunda gitmediğine inanırlar ve zihinleri sürekli kendileriyle meşguldür. Aynada saatlerce kendilerini kontrol ederler. BDB olan insanlar, narsist veya kendilerini çok beğenmiş insanlar değildir; kendilerini defolu ve çirkin olarak görürler. Toplumda en az %1 BDB vardır ve çoğu bu…

Erteleme alışkanlığınızdan kurtulun!

Erteleme, kişinin bir işe veya bir göreve bir türlü başlayamaması,kaçınması, başka şeylerle uğraşıp ertelemesidir. Genel olarak bize zor gelen işleri erteleme eğiliminde oluruz ve o bize zor gelen iş yerine başka bir işle uğraşırız. Erteleme, kısa süreli bir haz ve rahatlama hissi sağlasa da uzun dönemde depresyona, kaygıya, karamsarlığa, sıkıntıya ve özgüven eksikliğine yol açar. Peki nedir sürekli bir şeyleri…

İnternet bağımlılığından kurtulmak mümkün!

Günümüz eğlence araçlarının başında internet geliyor ve bu eğlence de beraberinde bağımlılığı getirebiliyor. İnternet, uçsuz bucaksız bir dünya ve bu bilinmezlik bize çekici geliyor bu yüzden internet başında saatler harcayabiliyoruz. Bağımlılık gelişmesinin altında yatan çoğunlukla psikolojik faktörlerdir ve en önemli neden ise sosyal desteğin az olması yani eğer aile ve arkadaş çevreniz az ve kısıtlıysa internet kullanımında artışla beraber bağımlılık…

Yalan söyleyenleri anlamak kolay !

“…tamamen yalan olan bir yalanı anlamak ve karşı hamle yapmak mümkün olabilir. Ancak, kısmen doğru olan bir yalanla başa çıkmak çok daha zor bir meseledir.” 1859’da söylenmiş bu söz, eski zamanlardan beri yalan konusunda insanların düşünüp kafa yorduğu ve yalan söyleyen kişiyi anlamaya çalıştıklarını yansıtır. Zaten 1930 yılında ilk yalan makinesinin geliştirilmesi de bunun göstergesidir. Yalan makinesi; göğüs, parmaklar gibi…

Neden yalan söyleriz ?

Neden yalan söyleriz, bizi buna iten nedir? 1.En yaygın nedeni kendimizi koruma içgüdümüzdür. 2.Karşı tarafı hayal kırıklığına uğratmak istemeyiz. 3.Karşı tarafı incitmek için özellikle yalan söyleriz( zamanında ondan zarar görmüşüzdür!) 4.Bazılarımız dikkat çekmeye bayılır ve sırf bu yüzden yalan söyler. 5.Yalanın sonunda ne olucağını merak ettikleri için yalan söyleyenler vardır bir de 6.Kendini üstün göstermek isteyenler, olduğundan farklı göstermek isteyenler…

Bağlantılar
Bağlantılar

Aysu Erkol © 2024 | Musewalk tarafından ♥ ile kodlandı.