Son zamanlarda sıkça etrafınızda duyuyorsunuzdur ; “beni ele geçirdi , her an nöbet gelecek diye korkuyorum, sokağa çıkamaz oldum, toplu taşımaya binemez oldum , hayatıma kabus gibi çöktü …ve dahası” Panik atak, genellikle beklenmedik zamanda başlayan yoğun sıkıntı nöbetidir. Birdenbire başlar ; 10 dk içinde en doruk noktasına ulaşır ve çoğunlukla 10-30 dk devam eder ve kendiliğinden geçer. Genelde kadınları etkilediğini görmekteyiz.

İlk belirtileri; çarpıntı, soluk kesilmesi, nefes alamama, terleme, titreme, üşüme, göğüste sıkışma, göğüs ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kendine-çevreye yabancılaşma hissi, bayılacakmış gibi hissetme, uyuşma, çıldırma korkusu, ölüm korkusu, bayılma korkusudur. Panik atak yaşayan kişide bu belirtilerden en az 4 ya da fazlası vardır. Ayrıca önemli nokta mesela soğuk terleme, göğüs ağrısı, göğüs sıkışması, çarpıntı gibi kardiyak açıdan benzeşen belirtiler olduğu için Panik Atak mı yoksa bir Kalp Krizi mi olduğu iyi anlaşılmalıdır. İlk atakta genelde insanlar kalp krizine benzettiği için acile giderler acildeki inceleme sonrasında panik atak olduğu anlaşılır fakat burada önemli nokta kişinin kardiyovasküler açıdan bir probleminin olmadığının emin olunmasıdır bu yüzden acilden sonra bir Kardiyolog un değerlendirmesi gerekmektedir.

Çok sık sorulan sorulardan biri de “herkes geçirir mi ?” — Evet, herkes hayatında 1 veya 2 defa panik atak yaşar ancak bu panik ataklar 2 ‘den fazla olursa ve beklenti anksiyetesi oluşursa biz buna artık “Panik Bozukluk” diyoruz ve tedavi edilmesi gerekiyor.

Tedaviye geldiğimizde etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış iki ana tedavisi vardır: İlaçlar ve Psikoterapi. Buna ek olarak, düzenli egzersiz yapmanız bir salona gitmiyorsanız bile her gün en az 15 dk bile yürüseniz bu çok büyük fayda sağlar. Uyku kalitenize dikkat etmeniz, düzenli ve verimli uykunuzu almanız yine tedaviye destek olur; papatya çayı tüketmek gerginliğinizi alır, rahatlatır ve bu korkuyla yüzleşmeniz gerekir ki panik atakları aşabilin kişi bunu kendi beceremiyorsa bir psikologun desteğiyle korkusuyla nasıl mücadele etmesi gerektiğini ,gerekli nefes tekniklerini, gevşeme yöntemlerini yani toparlarsak hastalıkla mücadeleyi öğrenme şansı bulur.

Bağlantılar
Bağlantılar

Aysu Erkol © 2024 | Musewalk tarafından ♥ ile kodlandı.